Van fietsverlichting tot wereldwijd succes

Van fietsverlichting tot wereldwijd succes

de opmerkelijke opkomst van SYM Motors en scooters

Wat jaren geleden begon als een productielijn voor fietsverlichting, is uitgegroeid tot een van 's werelds best verkopende scootermerken: SYM, wat staat voor SangYang Motors. Maar als echte SYM-fan wist je dat natuurlijk al. SangYang Motors werd opgericht in 1954 in Taiwan en begon in 1962, in samenwerking met Honda, met de productie van motorfietsen. Laten we even teruggaan naar waar het allemaal begon:

Fietsverlichting

In 1954 richtten twee ondernemers, Chi-Chun Huang en Kuo-An Chang, hun bedrijf op: SangYang Elektrische Machines. Het pand bevond zich in het Neihu-gebied van Taipei. De ondernemers dachten dat het Taiwanese volk zat te wachten op een bepaald product en begonnen met de productie van dynamo-elektrische verlichting voor fietsen. Niet noodzakelijk, zou je denken, maar het bedrijf bleef groeien in de jaren die volgden, wat leidde tot een reorganisatie in 1961. Op dat moment begonnen ze steeds meer producten voor transport te maken, en nog geen jaar later kwam Honda in beeld. Ze sloten een deal met Honda om kleine motorfietsen te ontwikkelen, waarmee SangYang de eerste Taiwanese motorfabrikant werd.

Jaren 80

SangYang ging in 1976 individueel verder met de ontwikkeling van producten, zoals cilinders van steriele legeringen, die duurzamer en krachtiger waren dan eerdere technologieën. Natuurlijk wilde Honda dit onmiddellijk in hun eigen motorfietsen integreren. Zo begon SangYang met exporteren naar Japan. In 1980 verhuisden ze hun pand en in 1982 breidden ze uit naar de Dominicaanse Republiek. In de jaren 80 en 90 bleef het bedrijf gestaag groeien. Natuurlijk bleven ze samen met Honda ontwikkelen, maar dat was nog niet alles. SangYang ontwikkelde ook zelf motoren en begon deze wereldwijd te verkopen, waarmee ze concurreerden met Honda-producten. In 1999 sloten verschillende kantoren van SangYang in Neihu, zodat ze zich konden hervestigen in de Hsinchu-fabriek. De wegen met Honda scheidden in 2002. 

Wereldwijde stempel

Maar, waar een deur sluit, opent een andere! Hyundai Motors werd betrokken bij een technologische samenwerking met SangYang. Zo konden ze betere cilinders ontwikkelen voor een langere levensduur van motoren en nog meer voordelen creëren voor de beste motoren. Begin 2000 bleef SangYang wereldwijd uitbreiden met hun producten, naast de lijn van motorfietsen. In 2005 waagde SangYang de sprong om een ander werelddeel te veroveren: Europa. Elk jaar blijft het merk SYM groeien met verschillende en verbeterde modellen die we vandaag de dag kennen en waarderen.

SYM heeft een onuitwisbare stempel op de markt achtergelaten, en ze zijn nog lang niet klaar. Vanaf de verovering van Europa in 2005 tot nu, in 2023, heeft het SYM-merk talloze hoogtepunten beleefd. Onze verwachting is dat ze blijven innoveren en vernieuwen, en misschien nog wel belangrijker, dat ze met hun tijd meegaan! Al meer dan 20 jaar is SYM actief in Nederland, waarbij het merk in augustus 2020 zelfs het best verkochte scootermerk was. Een indrukwekkende prestatie waar we enorm trots op zijn. SYM biedt hoogwaardige scooters en motorfietsen van topkwaliteit voor een betaalbare prijs. We hopen dat ze deze koers nog vele jaren voortzetten, zodat we blijvend kunnen genieten van dit mooie merk.