Rijden in de Winter? Met deze slimme tips blijf je veilig op je scooter!

20 november 2023

SYM scooter tips gladheid

In Nederland kunnen de wegen behoorlijk glad worden tijdens winterse omstandigheden, maar dat betekent niet dat je je geliefde scooter de hele winter in de schuur moet laten staan. Met deze 5 tips kun je veilig de winter doorkomen en genieten van je ritjes, zelfs als het weer wat uitdagender is.

Tip 1: Check de weersvoorspelling

Voordat je de weg op gaat, is het essentieel om de weersomstandigheden te controleren. Let op vrieskou en verwachte sneeuwval. Wees vooral voorzichtig bij regen rond het vriespunt, want dit kan leiden tot verraderlijke ijsvorming. Onder dergelijke omstandigheden is het niet verstandig om op je scooter te rijden.

Tip 2: Verminder je snelheid

Als je twijfelt over de gladheid, rij dan beduidend rustiger dan normaal. Een lagere snelheid betekent een zachtere val als je toch uitglijdt. Bovendien geeft het je meer tijd om het verkeer en de omgeving te observeren, waardoor onverwachte manoeuvres worden voorkomen.

Tip 3: Rem voorzichtig en blijf kalm

Op gladde wegen loop je meer risico om in een slip te raken tijdens het remmen. Rem daarom geleidelijk en blijf rustig. Snelle reflexen en abrupt remmen kunnen valpartijen veroorzaken in winterse omstandigheden. Houd je hoofd koel en stuur en rem rustig, zelfs als je plotseling moet reageren.

Tip 4: Zorg voor zichtbaarheid

In de donkere wintermaanden ben je minder goed zichtbaar. Draag reflecterende kleding om jezelf beter zichtbaar te maken. Hierdoor verklein je de kans op glijpartijen of vallen door fouten van andere weggebruikers.

Tip 5: Denk aan de terugweg

Als je ergens naartoe gaat op de scooter, bedenk dan dat je ook weer terug moet. Houd de weersomstandigheden in de gaten, vooral als deze snel kunnen veranderen. Plan je rit vooruit en overweeg alternatief vervoer als de omstandigheden verslechteren. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Pekel en je scooter

Tijdens winterse periodes wordt er vaak pekel op de wegen gestrooid om gladheid tegen te gaan. Hoewel dit de wegen minder glad maakt, kan pekel schade veroorzaken aan je scooter. Bescherm je scooter door de metalen delen in te vetten en let op het profiel van je banden. Vraag altijd advies aan een specialist om schade te voorkomen.

Of het nu winterse omstandigheden zijn of niet, rijd altijd voorzichtig!