Hoe onderhoud je een scooter?

27 januari 2022

SYM Scooter onderhoud Fiddle 2

 

Een scooter onderhouden is belangrijk als je niet elke maand met problemen langs de scooter dealer wil gaan.

Je wil natuurlijk dat je scooter altijd in een top staat verkeert. Zowel aan de buiten- als binnenkant. Dat laatste is het belangrijkste! Een scooter is een interessant bouwwerk met een breed scala aan onderdelen. Onderdelen die over tijd slijten. Met een scooter heb je regelmatig een onderhoudsbeurt nodig. Wil je een regelmatig bezoek aan de scooterwinkel voorkomen? Zorg dan goed voor je scooter en houd in je achterhoofd dat je altijd tijd kwijt bent aan onderhoud, voor je een scooter gaat kopen. SYM legt graag uit hoe je zelf onderhoud pleegt!

Controleer belangrijke onderdelen

Een scooter gaat lang mee als je er goed voor zorgt. Daarom is het van belang dat je voor elke scooter rit enkele onmisbare onderdelen controleert. Hiermee voorkom je onveilige situaties voor jezelf en voor andere weggebruikers!

Onderdelen die frequent gecheckt moeten worden zijn:

  1. Remmen: Knijp de remmen even goed in voordat je op pad gaat. Je wil namelijk echt niet voor een onverwachte verrassing komen te staan!
  2. Banden: Is de bandenspanning oké? Zit er voldoende profiel in je band? Zitten er steentjes of glas in een van de banden? Beginnen de banden te profiel te verliezen?
  3. Verlichting: Controleer altijd je verlichting. Ook als je overdag vertrekt, kun je in het donker thuis komen! Denk om deze 4 dingen: voor- en achterlicht, de remlichten en de richtingwijzer. Doen ze het goed? Dan kun je de weg op.
  4. Brandstof: Zit er nog voldoende brandstof in de tank en branden er geen brandstof lampjes? Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om langere routes te rijden.

Wat is beter dan rijden op een scooter die loopt als een zonnetje?!

Controleren van het oliepeil

Het oliepeil van je scooter moet op niveau zijn anders is er een kans dat het motorblok vastloopt. Dit is niet per se een werkzaamheid die je door een expert hoeft uit te laten voeren. Controleer het oliepeil ongeveer 1 keer maand. Zo zorg je ervoor dat je tijdig de olie bij kan vullen, mocht het peil te laag zijn.

Je scooter wassen

Was je scooter regelmatig. Op een scooter van SYM rijd je onbezorgd en is de wegligging zo prettig dat viezigheid niet opvalt, zoals modder en vliegjes. Een waterslang kan veel vuil verwijderen. Anders kun je ook autoshampoo gebruiken om hardnekkige vlekken weg te werken. Voor het windscherm kun je water met afwasmiddel of autoshampoo gebruiken en voor de zadel en handvatten is een natte doek voldoende.

Onderhoudsbeurt

Het is belangrijk dat je eens in de zoveel tijd je scooter een onderhoudsbeurt geeft. Als je veel op je scooter rijdt, kom je hier niet onderuit. Hoe vaak moet je dat doen? De eerste onderhoudsbeurt kun je het beste tussen de 500 en 1000 kilometer laten doen. De daarop volgende onderhoudsbeurten moet je laten doen om de 2 tot 3 duizend kilometer.

Laat je inlichten over scooters bij je lokale SYM dealer!