Bescherm jouw scooter tegen diefstal met deze 6 tips

Bescherm jouw scooter tegen diefstal met deze 6 tips

Stel je voor: na een lange werkdag, een dag op school, of een intensieve workout, sta je bij je scooter maar ontbreekt er plotseling iets! Als trotse eigenaar van een scooter wil je natuurlijk voorkomen dat een ander er met jouw scooteronderdelen vandoor gaat, of erger nog, met je hele scooter. Diefstal kan iedereen overkomen, en vooral nu het vroeger donker wordt, wordt het voor scooterdieven aantrekkelijker om toe te slaan. Vooral elektrische scooters zijn populair, en dieven hebben tegenwoordig handige trucjes om snel met onderdelen te verdwijnen. We kunnen het helaas niet 100% voorkomen, maar we kunnen je wel helpen je voor te bereiden en diefstal rondom jouw scooter iets moeilijker te maken. Met deze handige tips willen wij je attenderen op het veiligstellen van jouw scooter(onderdelen).


1. Parkeer je scooter altijd in een schuur of stalling.
In de meeste gevallen zijn stallingen beveiligd of lopen er meerdere mensen rond, waardoor de kans op verdachte activiteiten kleiner wordt. Een schuur kun je op slot doen, waardoor het voor een mogelijke dief moeilijker wordt te achterhalen of je een scooter bezit.

Als je toch op straat moet parkeren, zet je geliefde scooter dan vast aan een paal of hek om het dieven zo moeilijk mogelijk te maken.

2. Gebruik altijd een ART-goedgekeurd veiligheidsslot (minimaal klasse 3).
Dit keurmerk garandeert dat de sloten grondig zijn geëvalueerd en geïnspecteerd, en fabrikanten beschouwen ze als de toonaangevende beveiligingssloten in Europa. Hierdoor ben je verzekerd van de aanschaf van een slot dat voldoet aan de vereiste normen en specificaties.

Ook niet onbelangrijk: haal altijd de sleutels uit je scooter!

3. Zorg voor het schrik-effect.
Beschikt jouw scooter niet over een inbouw alarm? Installeer een alarmsysteem of diefstalpreventiesysteem op je scooter om ervoor te zorgen dat je voertuig goed beveiligd is tegen diefstal, zowel van de gehele scooter als van de onderdelen. Een alarmsysteem kan criminelen afschrikken en hen ontmoedigen verder te gaan met hun activiteiten.

4. Track je scooter!
Voor extra zekerheid na diefstal is het een optie om je scooter te voorzien van een GPS-tracker. Hiermee kun je de locatie van de scooter traceren en terugvinden. Het hebben van een GPS-tracker zorgt ook voor een extra afschrikeffect.

5. Zorg voor herkenning en personaliseer.
Hoewel er veel dezelfde scooters rondrijden, is die van jou uniek. Het is namelijk jouw scooter en je kunt niet zonder! Zorg voor herkenning aan jouw scooter. Gebruik stickers en felle kleurtjes zodat ook anderen hem kunnen herkennen.

Dieven geven de voorkeur aan onopvallende scooters boven opvallende modellen, omdat het risico om gesnapt te worden aanzienlijk kleiner is.

6. Bespaar niet op aanschaf van accessoires.

Dit kan uiteindelijk duur uitpakken. Zet accessoires (indien mogelijk) apart op slot om te voorkomen dat dieven ermee vandoor gaan. Bijvoorbeeld, maak beenkleden vast aan je scooter. Als je een elektrische scooter hebt, maak het de dief dan extra moeilijk door altijd de accu uit het voertuig te halen bij vertrek.

Als je twijfelt welke onderdelen jou kunnen helpen diefstal te voorkomen, kan jouw dealer je adviseren.

Heb je aan al onze bovenstaande tips voldaan, maar ben je nog steeds bang voor diefstal van jouw scooter? Neem een beperkt-of volledige casco verzekering. Je bent dan o.a. verzekerd tegen diefstal!

Maar waarom worden scooters en onderdelen gestolen en komen criminelen ermee weg?

In 2023 zijn voertuigen steeds duurder geworden. Evenals de onderdelen ervan. Hierdoor groeit de markt voor gestolen onderdelen. Criminelen kunnen anoniem onderdelen aanbieden via Marktplaats en Facebook. De onderdelen gaan na aankoop de wereld over. Dit maakt het ontraceerbaar voor opsporingsdiensten.

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste onderdelen om jouw scooter veiliger te maken tegen diefstal? Neem contact op met een dealer bij jou in de buurt.