SYM | Omkeuren

Scroll naar beneden

Jouw SYM-scooter omkeuren van snor naar brom

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle 25 kilometer per uur snorfietsers en eventuele passagiers, net als 45 km/u bromfietsers, een helm dragen. Door de helmplicht is dan het enige verschil tussen snor en brom de snelheid, en dat je daarom op de weg moet rijden. Dus waarom zou je dan niet jouw SYM snor legaal laten omkeuren naar brom? Het legaal ombouwen en omkeuren, dat gedaan dient te worden door een officiële SYM-dealer, heeft geen invloed op de kwaliteit van jouw SYM scooter. 

Kan mijn snorfiets omgekeurd worden?

RDW-erkende brom- en snorfietsbedrijven mogen alleen snorfietsen met een bepaalde Europese typegoedkeuring omkeuren. Dit geldt voor de meeste snorfietsen. Via de RDW-kentekencheck (https://ovi.rdw.nl/) kun je zien of je bij een RDW-keuringsstation of RDW-erkend bedrijf moet zijn om jouw SYM scooter te laten keuren. Snorfietsen die niet de juiste Europese typegoedkeuring of een ‘belemmerende status hebben’ moeten alsnog naar het RDW-keuringsstation voor de ombouwkeuring.

Bij ‘Ja’ kan je vanaf 1 januari 2023 jouw SYM-snorfiets (na ombouw naar bromfiets) laten keuren door een RDW-erkend bedrijf. Zij zorgen voor de aanpassing in het kentekenregister. Vanaf die datum kan je de aangesloten erkende bedrijven vinden in de locatiewijzer van het RDW ( https://www.rdw.nl/particulier/locatiewijzer ). Of neem contact op met jouw officiële SYM-dealer en vraag naar de mogelijkheden.

‘Nee’ betekent dat je jouw snorfiets (na ombouw naar bromfiets) moet laten keuren bij een RDW-keuringsstation.

Stappenplan omkeuren scooter

  1.  Check of jouw SYM omgekeurd kan worden via: https://ovi.rdw.nl/

    - Ja: Top! Ga verder met het stappenplan
    - Nee: Balen, laat jouw scooter dan, na het ombouwen, keuren via het RDW-keuringsstation: Snorfiets wijzigen in bromfiets | RDW

  2. Vanaf 2 januari kun je bij RDW-erkende bedrijven terecht voor het omkeuren. Je kan eventueel wel alvast contact opnemen met jouw dealer om te vragen of deze zich aangemeld heeft als RDW-erkend bedrijf en alvast een afspraak maken.

  3. Check of jouw SYM-dealer een RDW-erkend bedrijf is via: https://www.rdw.nl/particulier/locatiewijzer of kies een ander bedrijf.

  4. Maak een afspraak bij de officiële SYM-dealer om jouw snorfiets te laten ombouwen naar bromfiets en, indien de dealer een RDW-erkend bedrijf is, te laten omkeuren. Kan het omkeuren niet bij jouw dealer? Maak dan een afspraak bij een ander RDW-erkend bedrijf voor het omkeuren. Aan het ombouwen van jouw SYM scooter zijn kosten verbonden. De prijs hiervan verschilt per model. Neem contact op met jouw dealer voor de kosten. Let op: Als de scooter is omgebouwd mag je er niet op rijden totdat die omgekeurd is.

  5. Geef bij jouw verzekering door dat je jouw scooter hebt laten omkeuren naar een brommer anders staat jouw scooter nog verzekerd als snorfiets.

Lees meer informatie over het omkeuren van snorfiets naar bromfiets op de website van het RDW: Snorfiets wijzigen in bromfiets | RDW